Aanhanger achter auto (BE)

Wil jij graag met een paardentrailer op stap? Of wil jij tijdens de zomervakantie gaan kamperen met een caravan? Dan is het in veel situaties verplicht om een BE rijbewijs te hebben.
Is het totale gewicht van de auto met aanhanger zwaarder dan 3500 kg dan is een BE rijbewijs verplicht.

Aan de hand van de volgende voorbeelden kun je eenvoudig controleren welk rijbewijs vereist is voor de verschillende combinaties:

 • Rijbewijs B
  Rijbewijs B geeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto met een aanhangwagen die inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan 750 kilo.
  In bepaalde gevallen is met alleen rijbewijs B een zwaardere aanhangwagen toegestaan dan 750 kilo. Dat kan alleen op de volgende voorwaarde:
  De toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer bedragen dan 3500 kilo.
 • Rijbewijs BE
  Met rijbewijs BE ben je niet beperkt in het gewicht van de aanhangwagen die je mag trekken. Let wel op de technische mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig (maximale trekhaak last). Deze maximale trekhaak last staat vermeld op het kentekenbewijs.
  Ook het gewicht van de totale combinatie is niet van belang. Deze mag meer dan 3500 kilo bedragen. Alleen voor het trekkende voertuig geldt, dat de toegestane maximum massa niet meer dan 3500 kilo mag bedragen.

Meld je aan voor deze opleiding of neem contact op voor meer informatie

Theorie

Het halen van een theorie certificaat is bij dit rijbewijs NIET nodig.

Praktijk

Om een BE rijbewijs te halen moet er een praktijkexamen worden afgelegd. Er zijn 2 opleidingsmogelijkheden. Bij geen ervaring raden wij losse lessen aan. Heb je al wel enige ervaring met het besturen van een aanhanger? Dan is een dagopleiding mogelijk.
De lessen vinden plaats in een Mazda CX 5 met een dubbelassige aanhangwagen. De leerling moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B (auto).

Dagopleiding €570,-
 • Praktijklessen
 • Lunch
 • Praktijkexamen

Tarieven

Praktijkles (50 minuten)€55,-
Praktijkexamen€260,-

Voor het aanvragen van het praktijkexamen moet er nog een gezondheidsverklaring worden ingevuld bij het CBR. Dit dien je zelf in te vullen via de website van het CBR. De kosten hiervan bedragen €41,50

Leer in 1 dag met een aanhanger rijden
Voorwaarden Privacy Statement © 2023 - Verkeersschool Striekwold Doetinchem heeft haar website laten maken door Fervent Digital.