Artikel; Maak je motor rijklaar!

Motorrijdend Nederland heeft al fantastische dagen achter de rug. Motorfans uit het hele land stonden weer in de startblokken om met de eerste zonnestralen de weg op te gaan. Ondertussen is de motorbeurs achter de rug, en gaat het motorseizoen van start. Ook wij zijn er weer helemaal klaar voor. De kleding is weer tevoorschijn gehaald, nieuwe motorjassen ingekocht, handschoenen en laarzen weer gesorteerd, en niet te vergeten: De motoren hebben een onderhoudsbeurt gehad. Heeft jouw motor ook een winterpauze gehad?
Lees hier tips om je motor rijklaar te maken voor het nieuwe motorseizoen:

  1. Controleer de bandenspanning
    Check voordat je op de motor stapt altijd de bandenspanning. Dit is beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je verbruikt namelijk minder brandstof. Vergeet niet dat het natuurlijk ook belangrijk is voor je eigen veiligheid. Met een juiste bandenspanning heb je namelijk een betere wegligging.
  2. Vervang je motorolie. Na een seizoen rijden, is je motorolie behoorlijk vuil geworden. Voordat je de weg op gaat, is het verstandig om je motorolie en filter te vervangen. Zo voorkom je dat de leidingen verstopt raken.
  3. Accu. Is de accu van je motor nog in orde? Als je een accu lang niet gebruikt, wordt de lading minder. Hierdoor start de motor slecht of soms zelfs helemaal niet. Laad voor je de motor weer gaat gebruiken daarom eerst de accu helemaal op.
  4. Check de verlichting van je motor. Het lijkt vanzelfsprekend, maar wordt vaak vergeten.
  5. Loop de vloeistoffen Controleer of er geen lekkages zijn geweest. Loop de motorolie, koelvloeistof en remvloeistof na. Ververs dit als het nodig is. Oude motorolie bevat bijvoorbeeld verbrandingsresten, die zuur bevatten. Bij langdurige stilstand kunnen deze op je motorblok invreten.
  6. Bekijk de staat van je ketting en tandwielen. Zo is een correcte spanning en smering van grote invloed op de levensduur van de ketting. Check dit dus even voordat je op pad gaat.
  7. Als laatste: vergeet je kleding niet. Trek de juiste outfit aan voordat je gaat toeren.

 

Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen aan je motor. Maar heeft je motor echt lang stilgestaan of zie je het niet zitten om de controles zelf uit te voeren? Dan adviseren wij om je motor een onderhoudsbeurt te geven bij een garage.

Als laatste rest ons nog te zeggen: wij wensen iedereen een mooi maar ook een veilig motorseizoen!
Oh! En kriebelt het? Na het lezen van dit artikel? Meld je aan voor de rijlessen. Al voor €730,- kun jij je A rijbewijs halen.

« Terug naar het overzicht
Voorwaarden Privacy Statement © 2019 - Verkeersschool Striekwold Doetinchem heeft haar website laten maken door Ebbers Media.