Aanhanger achter auto (BE)

Waarom rijbewijs BE ?
In de praktijk blijkt nogal eens dat bestuurders van een combinatie van een personenauto met aanhangwagen niet over het juiste rijbewijs beschikken.
Wie bijvoorbeeld met een hele zware caravan, een paardentrailer of een boottrailer wil gaan rijden, moet het rijbewijs BE hebben.
Aan de hand van de volgende voorbeelden kunt u eenvoudig controleren welk rijbewijs vereist is voor de verschillende combinaties:

 • rijbewijs B
  Rijbewijs B geeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto met een aanhangwagen die inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan 750 kilo.
  In bepaalde gevallen is met alleen rijbewijs B een zwaardere aanhangwagen toegestaan dan 750 kilo. Dat kan alleen op de volgende voorwaarden voorwaarden:
  1. De toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer bedragen dan 3500 kilo.
 • Rijbewijs BE
  Met rijbewijs BE bent u niet beperkt in het gewicht van de aanhangwagen die u mag trekken. Let wel op de technische mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig (maximale trekhaaklast). Deze maximale trekhaak-last staat vermeld op het kentekenbewijs.
  Ook het gewicht van de totale combinatie is niet van belang. Deze mag meer dan 3500 kilo bedragen. Alleen voor het trekkende voertuig geldt, dat de toegestane maximum massa niet meer dan 3500 kilo mag bedragen.

auto ahw2 website

Praktijk
Lessen voor het rijbewijs BE kun je bij ons volgen in een Mazda CX 5 met een dubbel-assige aanhanger.
De kandidaat moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs categorie B om te mogen lessen.
Tijdens het examen moet de kandidaat aan de examinator van het CBR laten zien dat hij/zij enige kennis van het kentekenbewijs heeft. De kandidaat moet tevens zelfstandig aan en af kunnen koppelen, een voertuigcontrole kunnen uitvoeren en een aantal bijzondere verrichtingen uitvoeren, zoals recht of in een bocht achteruit kunnen rijden en achteruit een inrit in kunnen rijden zowel links als rechts om.

Prijzen

Praktijkles 50 min €47,50
Praktijkexamen 55 min €225,00
1 Dagcursus incl. examen 08.30 uur tot 16.00 uur €475,00

 

 

Voorbeeld van het dagprogramma
08:30 uur Kennismaking instructeur met cursist
08:45 uur Aanvang opleiding E achter B
12:00 uur Lunchpauze
12:50 uur Hervatten opleiding E achter B
14:40 uur Einde opleiding, gereed maken voor het examen
14:55 uur Praktijkexamen
15:50 uur Einde examen
15:55 uur Einde cursusdag

 

Wilt u meer weten?

Neem contact op

of bel 0314 346103

Bekijk route
Voer hier uw vertrekpunt in